English Ukrainian
v434 PDF Друк E-mail
Автор: Administrator   
Четвер, 21 березня 2019 16:14

Завантажитиpage white acrobat

https://doi.org/10.17721/2308-135X.2019.43.21-30

УДК 338. 48 : 379. 8

Пандяк Ігор Григорович,кандидат географічних наук, доцент, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Філь Марія Іванівна,кандидат технічних наук, доцент, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду


 МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ МОРАЛЬНО-ПОБУТОВОЇ КОНЦЕПЦІЇ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

 

Мета. Мета статті – проаналізувати еволюцію та виокремити основні сучасні теоретико-методологічні концепції категорії «гостинність», як багатоаспектного суспільно-економічного явища, предмета міждисциплінарного вивчення, насамперед у системі суспільно-географічних знань.

Методика. У дослідженні використано комплекс методів: літературний, історичний, лінгвістичний, метод аналізу Інтернет-сайтів, а також методи синтезу та аналізу зібраного матеріалу.

Результати. Виділено та обґрунтовано принципи концепцій гостинності – морально-побутову та комерційну, уточнено семантику терміна «гостинність», проаналізовано значення релігійних традицій, звичаєвого права, державних правових норм на етапі формуванні інституту гостинності.

Наукова новизна. Вперше розкрито комплекс ознак, властивих морально-побутовій концепції гостинності на етапі становлення цього суспільно-економічного явища.

Практична значимість дослідження визначається його методологічною актуальністю, а також для викладання дисциплін магістерського рівня з урахуванням професійної підготовки фахівців готельно-ресторанної справи і туризму.

Ключові слова: гостинність, концепція, інститут гостинності, індустрія гостинності, готельне господарство, сфера послуг, послуги розміщення і харчування.

Список використаних джерел:

1. Андрущенко Г. І. Гостинність як одна з перших форм прояву людської довіри // Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. – 2011. № 52. – 245 с.

2. Байдурин А. К. У истоков этикета: Этнографические очерки / А. К. Байдурин, А. Л. Топорков/ Л.: Наука, ЛО, 1990. – С. 112.

3. Барсукова С. Ю. Сетевая взаимопомощь российских домохозяйств: теория и практика экономики дара // Мир России. 2003. № 2. С. 82. Режим доступу http://ecsocman.hse.ru/mags/mirros/2003-12-2/26550460.html.

4. Вишневська Г. Г. Еволюція сфери гостинності міста Києва другої половини ХІХ – початку ХХ століття в контексті розвитку українського туризму: автореф. дис. На здобуття наук. ступеня канд. Культурології / Г. Г. Вишневська. – К., 2008. – 19 с.

5. Воронкова Л. П. История туризма и гостеприимства: учеб. пос. / Л. П. Воронкова – М.: ФАИР-ПРЕСС, 2004. – 304 с.

6. Гайдуков А. Ф. Проксенія // Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т. / Редкол.: Л. В. Губернський (голова) та ін. – К.: Знання України, 2004. – Т. 2. – 812 с.

7. Денисенко В. В. Гостинність як складова частина jus gentium у Стародавньому Римі / В. В. Денисенко. // Науков. вісн. Міжнар. гум. ун-ту. Сер.: Юриспруденція. – 2016. № 23. – С. 25 – 28

8. Колосовская Ю.К. Рим и мир племен на Дунае І – ІV вв. н. э. / Ю. К. Колосовская // – М.: Наука. 2000. – С. 12.

9. Монич Ю. В. Амбивалентные функции ритуала в эволюции языковых систем / Ю. В. Монич // Вопросы языкознания. – 2000. № 6. – С. 69 – 97.

10. Мосс М. Очерк о даре // Общества. Обмен. Личность: Труды по социальной антропологии // Пер. с франц., послесловие и комментарии А. Б. Гофмана. М., 1996. С. 140.

11. Підопригора О. А. Римське право / О. А. Підопригора, Є. О. Харитонов. Навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – С. 199 – 202.

12. Прима В.В. Еволюція гостинності в Давньому Римі: соціально-культурний аспект / В.В. Прима // Гілея: науковий вісник. – 2015. – Вип. 96. – С. 192 - 198. Режим доступу: http: / nbuv.gov. ua /UJRN / gileya_2015_96_50.

13. Семенов Ю. И. Экономическая этнология. Кн. 1. Ч. 1. Первобытное и раннее предклассовое общество. М.: Ин-т этнологии и антропологии РАН, 1993. Режим доступу http:// www.istmat.ru.

14. Смирнов І. Логістика в сфері гостинності: історичний аспект / І. Смирнов // Вісник Львів. ун-ту. Серія географ. – 2013. Вип. 43. Ч.2. – С. 273 – 279.

15. Степанов Ю. С. Константы: Словарь русской культуры / Ю. С. Степанов. – 3-е изд. – М.: Академический проект. 2004. – С. 126.

16. Шкуропат С. Г. Гостиничное дело: учеб. пос., 2-е узд. Стандарт 3-го поколения. / С. Г. Шкуропат, Н. А. Михеева, Т. В. Скрипова, Е. Е. Марченко и др. С-П.: «Издательский дом «Питер», 2015. 336 с.

17. Устименко Л. М. Історія туризму: навч. пос. / Л. М. Устименко, І. Ю. Афанасьєв – К.: Альтерпрес, 2005. – 320 с.

Останнє оновлення на Середа, 05 червня 2019 07:17