English Ukrainian
v406 PDF Друк E-mail
Автор: Administrator   
Четвер, 21 березня 2019 16:49

Завантажити page white acrobat

УДК 811.161

Нестерчук Інна Костянтинівна, кандидат географічних наук, доцент, Житомирський національний аргоекологічний університет, м. Житомир, Україна,e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

АНАЛІЗ ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ПОЛІССЯ

 

Мета. Теоретичне обґрунтування передумов розвитку гастрономічного туризму в регіоні з огляду перспектив розвитку гастрономічних турів.Стрімке етнокультурне відродження, яке супроводжується повсюдним зростанням цікавості людини до власної національної самобутності, стало однією із сильних відповідей на виклики глобалізації. Відбиваючись в реконструкціях етнічних традицій, фольклору, побуту, ремесел, свят, що ініціювало створення різних етнопарків, національних селищ, спеціальних програм гастрономічного туризму різних куточків регіону, де впервозданному вигляді збереглися автохтоні культури. З початку XXI сторіччя спостерігається значне збільшення кількості туристичних поїздок з метою долучення до етнографічної спадщини, і в цьому відношенні Правобережне Полісся традиційно сприймається як регіон з великим етнокультурним потенціалом.

Методика. Ретоспективний аналіз природно-рекреаційного та етнокультурного потенціалу в рамках здійснення гастрономічних турів. Виявлення регіональних відмінностей гастротуризму в фізико-географічних областях Правобережного Полісся та визначення особливостей гастрономічного туризму. В даному досліджені необхідно оцінити локальний потенціал та намітити нові напрямки розвитку гастрономічного туризму. В рамках дослідження ми намагалися дати оцінку регіональних етнокультурних гастрономічних туристських ресурсів, а також намітити нові тенденції у використані найбагатшої історико-культурної спадщини Правобережного Полісся.

Результати. За результатами проведених досліджень проаналізовано локальний потенціал та намічено нові напрямки розвитку гастрономічного туризму. В рамках дослідження подано оцінку регіональних етнокультурних гастрономічних туристських ресурсів, а також намічено нові тенденції у використані найбагатшої історико-культурної спадщини Правобережного Полісся. Основні дестинації гастрономічного туризму в цьому регіоні розташовані в фізико-географічних областях Житомирського та Волинського Полісся при незначній вазі Київського Полісся.

Наукова новизна. Запропонована і обґрунтована нова концепція поглядів на гастрономічний туризм на локальному рівні спираючись на фізико-географічне районування.

Практична значимість. Отримані результати можуть бути використані при маркетингових дослідженнях ринку туристичних послуг і рекреаційних потреб відпочиваючих. Гастрономічний туризм, є одним із важливих економічних інструментів та перспективних напрямків розвитку території регіону. Переорієнтація туризму на внутрішній ринок, створить необхідність розробки нових видів туристського продукту.

Ключові слова: гастрономічний туризм, Правобережне Полісся, автохтоні культури, етнокультурні феномени, гастрономічний тур, регіональні особливості традиційної народної їжі, напоїв та продуктів харчування.

Список використаних джерел:

1.Артюх Л. Ф. Народне харчування українців та росіян північно-східних регіонів . – К.,1982 . – 112 с.

2.Артюх Л.Ф. Українська народна кулінарія. Історико-етнографічне дослідження . – К.   Наукова думка, 1977.

3. Артюх Л.Ф. Їжа й харчування в Київській Русі. Етнографія Києва і Київщини . – К. Наукова думка, 1985.

4.Басюк Д. І. Інноваційний розвиток гастрономічного туризму в Україні / Дарія Іванівна Басюк // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 45. – С. 128–132.

5.Вовк Хв. Етнографічні особливості українського народу // Студії з української етнографії та антропології . – К. : Наукова думка. 1981. – 280 с.

6.Вовк Хв. Студії з української етнографії та антропології . – К.: Мистецтво, 1995. –

335 с.

7.Барбарич А. І. Наші культурні рослини . К, 1952

8.Гонтар Т. А., Молчанова Л. А. Пища и утварь // Полесье материальная культура .– К.: Наукова думка, 1988 . – С. 376 – 398.

9.Ґонтар Т. А. Традиционная и праздничная пища украинцев Полесья в XIX-XX вв. // Советская этнография. – 1986. – №5 – С. 10-13.

10.Доманицький В. Народний календар у Ровенськім повіті. Волинської губернії // Матеріали до української етнології . – Л., 1912 . – Т. 15 . – С. 69 – 89.

11.Київське Полісся: Етнографічне дослідження. – К.: Наукова думка, 1989. – 268 с.

12.Кравченко В. З побуту і обрядів північно-західної України. Збірник Волинського науково-дослідного музею . Житомир,1928 . 120 с.

13.Кулинарный туризм: с чем его едят? [Электронный ресурс]: Туристский портал Travel for life - Режим доступа: http://travelforlife.ru/p822/l5/

14.Маркевич Н. Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян. – К., 1991. – 117 с.

15.Народний календар Овруччини 50-х років ХІХ ст. в записі Михайла Пйотровського // Записки Наукового товариства імені Шевченка Л., 1995 . – Т 230. Праці секції етнографії і фольклористики . – С. 303 – 351.

16.Несен І. Білий птах з чорною ознакою (за матеріалами з Рівненщини) Західне Полісся історія та культура . – Рівне, 2006. – Вип. 2

17.Полесье. Материальная культура / В. К. Бондарчук, И. Н. Браим, Н. И. Бураковская. – К., 1988. – 153 с.

18.Чубинский П. П. Труды этнографическо-статистической экспедиции в Западно-Русский край. Материалы и исследования, собранные д. чл. П. П. Чубинским . – Т. 7. – СПб., 1877.
19. Чубинський П. П. Мудрість віків. Українське народознавство у творчій спадщині Павла Чубинського. – К. 1995. – Кн. 1. – 222 с.; Кн. 2 – 233 с.

20. Hall M. Wine Tourism Around the World / Michael C. Hall, Liz Sharples, Brock Camboune, Nik Macionis. – Winepress Ltd., 2011. – 312 p.

21.Kolberg O. Dziela wszystkie . – Warszawa, 1968 . –   T. 52 . – 571s.

22.Michelin-starred restaurants – the Michelin Guide / France restaurants. [Electronic resource – PDF document]. – Access regime http: // http: // www. Viamichelin .com / uploads / 2013/ redguidefrance.pdf

23.Moszynski K. Polesie Wschodnie. Materialy etnograficzne z wschodnie czesci b. Powiaty mozyrskiego oraz z powiatyrzeczyckiego . – Warszawa: Wydawnictvwo Kasy im. Mianowskiego,1927. – 328 s.

24.Pesme J. O. Strategic operations and concentration in the Bordeaux-Aquitaine region / J. O. Pesme, M. C. Belis-Bergouignan, N. Corade // International Journal of Wine Business Research. – 2010. – Vol. 22. – № 3. – P. 22‒31.

25.Rokossowska Z. Chleb // Wisla . – Warszawa, 1899 . T. 13. – S. 153 158.

26.What Is Food Tourism? [Электронный ресурс]: Официальный сайт World Food Tourism AssociationРежим доступа: http://www.worldfoodtravel.org/what-is-food-tourism/


Останнє оновлення на П'ятниця, 17 травня 2019 17:12