v4015 |
Автор: Administrator |
Четвер, 21 березня 2019 16:52 |
УДК 911.3 Сосницька Ярослава Сергіївна,кандидат географічних наук, доцент, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, м. Луцьк, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду "> Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Наневич Олена Костянтинівна, Луцький педагогічний коледж м. Луцьк, Україна
РОЛЬ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА РЕГІОНУ (НА ПРИКЛАДІ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ)
Метою статті є розкриття особливостей виробництва продукції рослинництва фермерськими господарствами Волинської області, висвітлення частки виробленої продукції даною категорією господарств до загального показника у області, показати перспективу розвитку рослинництва у фермерських господарствах регіону. Методологічною основою роботи є системний аналіз до вивчення соціально-економічних процесів і явищ, що протікають у рослинництві фермерських господарств Волинської області. У процесі наукового дослідження використано низку методів: теоретичного узагальнення, порівняння та аналізу, системно-структурний аналіз, порівняльний, статистичний, картографічний. Результати дослідження. Аналіз статистичних даних свідчить про те, що 85,2 % усіх фермерських господарств Волинської області мають рослинницький напрям ведення господарства. Фермерські господарства виробляють 10 % зернових та зернобобових культур, 15,7 % цукрових буряків, 0,5 % картоплі та 1,4 % овочів до загального показника виробництва аналогічної продукції усіма категоріями господарств. Спостерігається тенденція збільшення обсягів виробництва рослинницької продукції і її частки у загальному виробництві. У валовому виробництві найвищу частку займає виробництва зернових та зернобобових культур. Серед технічних культур чільне місце посідає посіви ріпаку, сої та цукрових буряків. Посіви картоплі та овочів фермерськими господарствами є незначними. Наукова новизна. Всебічно розкрито сучасний стан виробництва продукції рослинництва фермерськими господарствами Волинської області та проаналізовано динаміку, що характерна для нього. Створено картосхему, що відображає регіональні відмінності рослинництва у фермерських господарствах Волинської області. Практична значимість. Шляхи, що запропоновані щодо покращення виробництва продукції рослинництва фермерськими господарствами у Волинській області можуть бути використані при складанні прикладних програм розвитку регіону Волинською обласною державною адміністрацією. Окремі положення можуть бути втілені у навчально-виховному процесі на географічних факультетах. Ключові слова: рослинництво, фермерське господарство, посівна площа, середня врожайність, валові збори, рентабельність. Список використаних джерел 1.Березівський П.С. Організація виробництва в аграрних формуваннях. Навчальний посібник/ П. С. Березівський, Н. І. Михайлюк. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – С. 39-105. 2.Жупанський Я. І. Методичні підходи до сучасної класифікації приватних аграрних господарств населення / Я. І. Жупанський, П. О. Сухий // Географія в інформаційному суспільстві : зб. наук. пр.: у 4 т. – К.: ВГЛ Обрій, 2008. – Т. ІІ. – С. 188-190. 3.Заячук М.Д. Геопросторова організація фермерського укладу України: монографія/ М.Д. Заячук. – Чернівці: Букрет, 2015. – 520 с. 4.Реформування та розвиток підприємств агропромислового виробництва (посібник у питаннях та відповідях)/ За ред. П. Т. Саблук.- К.: ІАЕ, 1999. – С. 18-22. 5.Статистичний щорічник Волинської області за 2016 рік/ [за ред Мотиль М.І.]. – Луцьк: Головне управління статистики у Волинській області, 2015. – С. 115-151. 6.Сухий П.О. Агропродовольчий комплекс Західноукраїнського регіону/ П.О. Сухий.-Чернівці., 2009.- С.3-32.
|
Останнє оновлення на Середа, 22 травня 2019 15:37 |