Положення про порядок рецензування статей |
Ціль рецензування – підвищення якості наукових статей, які публікуються в Збірнику, за допомогою оцінки матеріалів висококваліфікованими експертами. У рецензії висвітлюються такі питання:
Процедура рецензування є анонімною як для рецензента, так і для авторів і здійснюється двома незалежними рецензентами (подвійне «сліпе» рецензування). Анонімність рецензентів гарантується редакцією Збірника. До зовнішнього рецензування залучаються вітчизняні та закордонні доктори наук, що мають наукові праці за проблематикою, яка заявлена у статті. Зовнішній рецензент, як правило, вибирається випадково з урахуванням його поточного завантаження та з його згоди. Всі рецензенти повинні дотримуватися вимог до етики в наукових публікаціях Комітету з етики в публікаціях (Committee on Publication Ethics) і бути об'єктивними та неупередженими. Рецензії та рекомендації на кожну статтю зберігаються в редакції в електронному вигляді протягом 2-х років від дня виходу номера Збірника, в якому розміщена рецензована стаття. До рецензування допускаються наукові статті, оформлені у строгій відповідності до Вимог, які пройшли первинний контроль у редакції. У випадку наявності зауважень на етапі первинного контролю, стаття може бути повернута авторові на доопрацювання. Не рецензуються:
Термін рецензування – 1 місяць з моменту одержання статті. Остаточне рішення по статті приймається на засіданні редакції у складі: головного редактора, заступника головного редактора, наукового редактора (члена ред..колегії) та відповідального редактора. Рішення приймається з урахуванням отриманих рецензій. Рішення редакції направляється авторові(-ам). Статті, що підлягають доробці, надсилаються авторові (-ам) разом із текстом рецензії, що містить конкретні рекомендації з доробки статті. Дороблений варіант статті направляється на повторне рецензування. У випадку повторного негативного результату рецензування стаття відхиляється та не підлягає подальшому розгляду. РЕДАКЦІЯ НЕ ВСТУПАЄ В ДИСКУСІЮ З АВТОРАМИ ВІДХИЛЕНИХ СТАТЕЙ. |