v663 |
Автор: Administrator |
П'ятниця, 17 червня 2022 15:20 |
УДК 379.85 https://doi.org/10.17721/2308-135X.2021.66.18-28 Нестерчук Інна Костянтинівна, кандидат географічних наук, доцент Поліський національний університет м. Житомир, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ОЦІНКИ ПОТЕНЦІАЛУ ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ Стаття присвячена розробці авторської методики оцінки потенціалу гастрономічного туризму регіону. Але минулий 2021 рік перевернув гастрономічні уподобання і погляди на модну їжу по всьому світу. Адже тепер багато готується на домашній кухні, похід в ресторан можна назвати незвичайним пригодою, а люди все більше стали замислюватися про здорове харчування і використовувати продукти для підтримки імунітету. Світова сфера гостинності в період пандемії всіляко підтримує сектор туризму, згуртовано надає допомогу в подоланні цього глобального надзвичайного стану і підтримує зусилля по відновленню. Одним із дієвих заходів є нові компанії від UNWTO, одна з яких присвячена унікальній можливості поділитися головною стравою своєї країни, показавши, як кулінарна спадщина відображає відчуття спільності і культури. Мета. В епоху коронавіруса люди все більше стали замислюватися про здорове харчування. Щороку планета вносить в культуру харчування населення свої зміни. Деякі з них - світові гастрономічні тренди, інші залежать від регіону і менталітету населення, що впливає на гастрономічний туризм та вподобання туристів, перезавантаження гастрономічних турів і економіку в цілому. Методика. Для проведення систематизації існуючих методичних розробок в області оцінки потенціалу гастрономічного території дослідження через призму впровадження кластерних ініціатив визначено базові поняття, якими належить оперувати. Вивчено методику та методики оцінки, які необхідні при оцінці потенціалу гастрономічного туризму території. Автор запропонував власний підхід до оцінки потенціалу гастрономічного туризму на прикладі Правобережного Полісся України, яке унікальне не тільки по географічному положенню, ландшафтній строкатості, але і по кількості унікальних природних та культурно-історичних об'єктів. Результати. Розроблено авторську методику оцінки потенціалу гастрономічного туризму на прикладі Правобережного Полісся України. Створено картографічну модель потенціалу гастрономічного туризму, темою та основним об'єктом якої є інтегральний показник гастрономічного потенціалу в межах фізико-географічних районів створена засобами та на основі авторського алгоритму, що вписується у загальну методичну схему геоінформаційного картографування. Наукова новизна. Вперше запропоновано авторський підхід до оцінки потенціалу гастрономічного туризму Правобережного Полісся України, створено картографічну модель потенціалу гастрономічного туризму. Практична значимість. Гастрономічній туризм виступає в якості одного з ключових інструментів залучення уваги туристів і підвищує туристичну привабливість території. Потенціал гастрономічного туризму постане драйвером розвитку мало атрактивних територій та непрезентабельних дестинацій, які розкриють власні автентичні гастрономічні магніти. Ключові слова: гастрономічний туризм, потенціал гастрономічного туризму, Правобережне Полісся України, об'єкти гастрономічного туризму, картографічна модель потенціалу гастрономічного туризму. Використані джерела 1. Бабина Е. Н. Экономические аспекты рационального природопользования в структуре комплексного управления экологической сферой. Региональная экономика: теория и практика. 2008. №23 (80). С. 56–67. 2. Великий тлумачний словник української мови. Укл. В. Т. Бусель. К.: ВТФ «Перун», 2001. 1440 с. 3. Жулавський А. Ю., Гордієнко В. П. Природно-ресурсний потенціал регіону в системі економічних відносин. Ефективна економіка. 2013. №8 Електронний ресурс. Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z= 2238 4. Ігнатенко Н. Г., Руденко В. П. Природно-ресурсний потенціал. Географічний аналіз та синтез. Львів: Вища школа, 1986. 164 с. 5. Клочков В. А. Определение природно-ресурсного потенциала территории как элемент оптимизации природопользования. Территориальная организация общества и управления в регионах. Воронеж, 1986. С. 107–109. 6. Реймерс Н. Ф. Природопользовани: словарь-справочник. М.: Мысль, 1990. 639 с. 7. Сонько С. П., Новікова Т. П. Про змістовне насичення терміна «зелений туризм». Збірник тез ІІІ Міжвузівської наукової конференції «Екологія – шляхи гармонізації відносин природи та суспільства»; ред. Непочатенко О. О. Ред-вид. центр УНУС. Умань, 2012. С. 104–106. 8. Нестерчук І. К. Оцінка та основні етапи формування туристично-рекреаційного та гастрономічного потенціалів регіону в контексті розвитку гастрономічного туризму. Perspectives of world science and education : Abstracts of 2nd International scientific and practical conference (October 30-31, 2019). Osaka, Japan : CPN Publishing Group, 2019. Р. 240–247. 9. Нестерчук І. К. Оцінка та основні етапи формування туристично-рекреаційного та гастрономічного потенціалів регіону в контексті розвитку гастрономічного туризму. Географія та туризм. 2019. Вип. 52. С. 33–44. 10. Буценко Е.Д. Гастрономический туризм как популярное направление в туризме о // Научно-методический электронный журнал «Концепт». 2015. Т.33. С. 56-60. 11. Леонидова Е.Г. Оценка уровня сформированности событийного туризма в регионе // Журнал «Universum: экономика и юриспруденция». 2015. №8. С. 23-33. 12. Лупина М., Ефимов А., Элиарова Т. Гастрономический туризм – перспективное направление туристской отрасли // Питание и общество, 2015. №6. URL: http://dreamchef.ru/pitanie06-2015 (Дата обращения: 12.10.2021). 13. Бережна І. Національні пріоритети та регіональні детермінанти соціально-економічного зростання (на матеріалах АР Крим) / І. Бережна. – К. : НАН України, Інститут регіональних досліджень, 2004. – 640 с. 14. Шабардіна, Ю. В. Рекреаційний потенціал як складова продуктивних сил регіонального економічного простору [Текст] : дис. канд. екон. наук: 08.00.05 / Ю. В. Шабардіна, Чернігівський державний технологічний університет. – Чернігів : 2011 р. 15. Черчик, Л. М. Стратегічний потенціал рекреаційної системи регіону: теорія, методологія, оцінка [Текст] : монографія / Л. М. Черчик, Н. В. Коленда. – Луцьк: ЛНТУ, 2008. – 235 с. 16. Мацала, В. І. Формування і розвиток рекреаційно-туристичного комплексу Закарпатської області [Текст] : автореф. дис. канд. екон. наук: 08.10.02 / В. І. Мацала; НАН України; Інститут регіональних досліджень. – Львів, 1996. – 17 с. 17. Стеченко, Д. М. Теоретичні аспекти дослідження природно-рекреаційного потенціалу [Текст] / Д. М. Стеченко, І. В. Безуглий // Науковий вісник ЧДІЕУ, 2009. – № 2 (3). – С. 65-76. 18. Герасимчук, З. В. Регіональна політика розвитку рекреаційної сфери: механізм формування та реалізації [Текст] : монографія / З. В. Герасимчук, М. В. Глядіна. – Луцьк : Надстир'я, 2006. –164 с. 19. Зелінський І. Про статистичну оцінку рекреаційно-оздоровчого забезпечення населення в регіоні / І. Зелінський // Регіональна економіка. Додаток «Регіони України. Економіко-статистичні порівняння». – 2001. – № 2. – С. 28–32. 342 Випуск 19. 2017 Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського 20. Нудельман М. Социально-экономические проблемы рекреационного природопользования / М. Нудельман. – К. : Наукова думка, 1987. – 132 с. 21. Природо-ресурсний потенціал природних регіонів України : [монографія] / [В. Руденко, В. Вацеба, Т. Соловей]. – Чернівці : Рута, 2001. – 268 с. 22. Черчик Л. Наукові підходи до класифікації туристично-рекреаційних ресурсів / Л. Черчик [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://esnuir.eenu.edu.ua/ bitstream/123456789/10027/3/klas_ttp.pdf. 23. Нестерчук І. К. Гастрономічно-туристичне районування: планування, проектування туристично-рекреаційного простору. Наук. вісник Східноєвропейського нац. університету ім. Лесі Українки. Сер. Географічні науки. 2020. № 1(405). С. 86–92. 24. Нестерчук І. К. Оцінка та основні етапи формування туристично-рекреаційного та гастрономічного потенціалів регіону в контексті розвитку гастрономічного туризму. Географія та туризм. 2019. Вип. 52. С. 33–44. 25. Нестерчук І. К. Фізико-географічне районування Правобережного Полісся: питання методології та практики управління у сфері туризму. Туризм: міжнародний досвід та національні пріоритети : матеріали ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (25 травня 2018 р.). Житомир : Євенок О. О., 2018. С. 55–59. 26. Нестерчук І. К. Гастрономічний туризм в каркасі фізико-географічного районування Правобережного Полісся. Наука. Молодь. Екологія–2019 : зб. матеріалів XV Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених (16 травня 2019 р.). Житомир : ЖНАЕУ, 2019. С. 136–137. 27. Нестерчук І. К. Фізико-географічного районування Правобережного Полісся як польові студії гастрономічного туризму. Основні шляхи збереження лучно-степових екосистем України : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 90-річчю «Михайлівської цілини» (20-22 червня 2018 р.). Суми : СНАУ, 2018. С. 136–139. 28. Нестерчук І. К. Оцінка та основні етапи формування туристично-рекреаційного та гастрономічного потенціалів регіону в контексті розвитку гастрономічного туризму. Perspectives of world science and education : Abstracts of 2nd International scientific and practical conference (October 30-31, 2019). Osaka, Japan : CPN Publishing Group, 2019. Р. 240–247. 29. Нестерчук І. К. Розроблення оптимальної моделі розвитку гастрономічного туризму Українського Правобережного Полісся. Теоретичні і прикладні напрямки розвитку туризму та рекреації в регіонах України : матеріали VІІ Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 70-річчю утворення. 30. Нестерчук І. К. Регіональний туристичний гастрономічний кластер Правобережного Полісся України. Регіональний туризм: сучасні стан та шляхи оптимізації : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (2 квітня 2021 р.). Київ : КРОК, 2021. С. 104–106. 31. Нестерчук І. К. Потенційний кластер Енрайта для розвитку гастрономічного туризму. Туризм: міжнародний досвід та національні пріоритети : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (26 травня 2021 р.). Житомир : Поліський нац. університет, 2021. С. 13–16. 32. Нестерчук І. К. Методи та інструменти оцінки потенціалу гастрономічного туризму. Актуальні проблеми міжнародних відносин і регіональних досліджень : матеріали Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (6 грудня 2021 р.). Луцьк : Волинський нац. університет імені Лесі Українки, 2021. С. 13–16. 33. Бейдик О. О. Рекреаційно-туристські ресурси України: мето-дологія та методика аналізу, термінологія, районування./ О. О. Бейдик. – К.: КНУ, 2001. – 397 с. 34. Шаблій О. І. Основи загальної суспільної географії / О. І. Шаблій. – Львів, Вид. центр ЛНУ, 2003. – 444 с. 35. Борущак М. Проблеми формування стратегії розвитку туристичних регіонів: монографія. Львів: ІРД НАН України, 2006. 288 с. 36. Ткаченко Т.І. Сталий розвиток туризму: теорія, методологія, реалії бізнесу: монографія; 2-е вид., випр. та доп. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2009. 463 с. 37. Бутко, М. П. Роль транспортної інфраструктури у зміцненні туристичного потенціалу України / М. П. Бутко, Н. О. Алєшугіна // Ефективна економіка – 2009. – № 3 38. Гудзь М.В., Ґудзь П.В. Визначення диспропорцій використання економічного потенціалу Запорізького регіону. Збірник наукових праць «Регіональна економіка». 2016.№ 4. (26). С.52-60. 39. Данилишин Б.М. Природно-ресурсний потенціал сталого розвитку України / Б.М. Данилишин, С.І. Дорогунцов, В.С. Міщенко, В.Я. Коваль, О.С. Новоторов, М.М. Паламарчук. – К., РВПС України. 1999. — 716 с. 40. Герасимчук З. В. Організаційно-економічний механізм становлення інноваційного потенціалу регіону: монографія / З. В. Герасимчук, Н. С. Куцай ; Луцький національний технічний університет. – Луцьк, 2011. – 216 с. 41. Зелінський І. Про статистичну оцінку рекреаційно-оздоровчого забезпечення населення в регіоні / І. Зелінський // Регіональна економіка. Додаток «Регіони України. Економіко-статистичні порівняння». – 2001. – № 2. – С. 28–32. 42. Кифяк В. Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. – Чернівці: Книги- ХХІ, 2003. – 300 с. 43. Кравців B.C., Гринів Л.С., Копач М.В., Кузик С.П. Науково-методичні засади реформування рекреаційної сфери. Наукове видання. – Львів: НАН України. –1999. –78 с. 44. Любіцева О. О. Ринок туристичних послуг. – К.: Альтерпрес, 2002. - 232 с. 45. Мальська М.П., Антонюк Н.В., Ганич Н.М. Міжнародний туризм і сфера послуг : підручник. Київ : Знання, 2008. 661 с. 46. Мацола В. І. Рекреаційно-туристичний комплекс України / В. І. Мацола; Ін-т регіон. дослідж. НАН України. – Л., 1997. – 259 с. 47. Мацала В. Формування і розвиток рекреаційно-туристичного комплексу Закарпатської області : автореф. дис. ... канд. екон. наук / В. Мацала ; НАН України; Інститут регіональних досліджень. – Львів, 1996. – 17 с. 48. Михайліченко Г. Туристичний потенціал: методи оцінювання та інноваційний розвиток / Г. Михайліченко // Проблеми економіки. – 2013. – № 1. – С. 115–123 49. Нудельман М. Социально-экономические проблемы рекреационного природопользования / М. Нудельман. – К. : Наукова думка, 1987. – 132 с. 50. Руденко В. П. Географія природно-ресурсного потенціалу України: [підр. у 3-х част.] / В. П. Руденко. – Чернівці : Чернівецький національний університет, 2010. – 552 с. 51. Смаль І.В. Туристичні ресурси світу : навчальний посібник. Ніжин : НДУ імені Миколи Гоголя, 2010. 336 с. 52. Вірченко П. Класифікація туристсько-рекреаційного потенціалу територій локального рівня та проблеми його залучення до господарської. Часопис соціально-економічної географії ХНУ імені В.Н. Каразіна. 2013. Вип. 13(2). С. 120–125. 53. Симочко Г. В. Поняттєво-термінологічний апарат та підходи до класифікації туристично-рекреаційних ресурсів. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія «Географія». 2012. № 2. С. 78–84. 54. Паньків Н. Туристичні ресурси та їхні класифікації. Рекреаційна географія і туризм. Наукові записки. 2014. № 2. С. 93–99. 55. Регіонологія туризму. Наукове видання / Стеченко Д. М., Сабодош Г. О., Охрименко А.Г. та ін.. За ред. Д. М. Стеченка. –К.: Вид-во КУТЕП, -2004.-220с. 56. Нестерчук І. К. Гастрономічний туризм як фасилітатор змін для фізико-географічнаої області Київського Полісся. Часопис картографії. 2018. Вип. 2(19). С. 48–59. 57. Еthnic loading of food as a sustainable culture component in the form of physical-geographical, soil and ethnographic zoning of the right-bank Polissia / I. Nesterchuk, A. Osipchuk, T. Chernyshova et al. GeoJournal of Tourism and Geosites. 2020. Year XIII, no. 2 supplement, vol. 30. P. 788–793. DOI: 10.30892/gtg.302spl02-506. Надійшла до редколегії 21.09.2021 |
Останнє оновлення на Четвер, 14 липня 2022 09:28 |