English Ukrainian
v465 PDF Друк E-mail
Автор: Administrator   
Середа, 20 березня 2019 14:43

Завантажити  page white acrobat

https://doi.org/10.17721/2308-135X.2019.46.48-63

УДК 379.85:641(477.4)

Нестерчук Інна Костянтинівна, кандидат географічних наук, доцент Житомирський національний аргоекологічний університет, м. Житомир, Україна, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

ПРИКЛАДНЕ ГАСТРОНОМІЧНЕ ДОСЬЄ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ПОЛІССЯ

 

В статті проведено ревізію гастрономічних пропозицій території дослідження Правобережного Полісся з метою залучення та просування місцевих автохтонних страв та харчових традицій.

Мета. Обґрунтування теоретико-методологічного підходу до питань просування місцевих продуктів харчування та вина шляхом ретроінноваційної перспективи. Тому створення іммерсивного еногастрономічного досвіду вимагає інноваційного підходу, починаючи із винаходів традиційних страв та рецептів, але без ризику втрати автентичності.

Методика. Спираючись на ретроінноваційний підхід та польові дослідження намагалися забезпечити синергію гастрономічного туризму через ряд змінних: просування та реклама місцевої кухні як ресурсу конкретного регіону; розробка універсального тур продукту, який включає гастрономічні тури; набутий досвід, щодо унікальних місць, які справляють враження «привабливої кухні»; кулінарні події, прив’язані локалізовано.

Результати. Результати наукового дослідження регіону анонсують велику традиційну спадщину, в якій автохтонна кухня стає ланкою між задоволенням досвіду для туриста та рекламою місцевості. Ключовим фактором є перетворення загального туристичного продукту на унікальний досвід, завдяки гастрономічним маршрутам, які поліпшать місцеву інфраструктуру та будуть сприяти розвитку економіки в регіоні.

Наукова новизна. Знання про їжу та вино Правобережного Полісся стануть основним мотиваційним фактором для відвідування даного пункту призначення. В світлі цих змін необхідно прийняти новий підхід до популяризації гастрономічного туризму – новий образ мислення.

Практична значимість. Гастрономія в останні роки стала однією з головних мотивацій для відвідування географічних районів, зокрема Правобережного Полісся. Фактично, туристи вимагають нових вражень, які стимулюють інші почуття, крім зору: гастрономічний туризм здатний стимулювати інші відчуття, такі як смак і запах. Гастрономічний туризм демонструє великий потенціал для туристичного продукту та створює нові можливості для розвитку інших господарських заходів.

Ключові слова: гастрономічний туризм, гастрономічне досьє, Правобережне Полісся, ретроінноваційна перспектива, історія і еволюція продуктів харчування.

Використані джерела:

1.Артюх Л. Ф. З історії народної кухні. Великий піст. Молочні страви / Л. Артюх // Неопалима купина. – 1995. – № 1/2. – С. 3–5.

2.Артюх Л.Ф. З історії народної кухні. Картопля. Борщ / Л. Артюх // Неопалима купина. – 1995. – № 5/6. – С. 18–21.

3.Артюх Л. Ф. Звичаї українців у народному календарі : [укр. народна кухня] / Л. Ф.

4.Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: історико-етнографічне дослідження : [монографія] / Л. Ф. Артюх. – К. : Наук. думка, 1977. – 154 с.

5.Архив ЛО ИИФЭ. – Ф. 1. – Оп. 2. – Ед. хр. 292. – Тетр. 1. – С. 127.

6.Архив ЛО ИИФЭ. – Ф. 1. – Оп. 2. – Ед. хр. 292. – Тетр. 1. – С. 102.

7.Бабарицька В. К. Організація туризму : навч. посібник / В. К. Бабарицька, О. О. Любіцева. – К., 1998. – Ч. 1. – 82 с.

8.Бейдик О. О. Рекреаційно-туристські ресурси України: методологія та методика аналізу, термінологія, районування : монографія / О. О. Бейдик. – К. : ВПЦ «Київ. ун-т», 2001. – 295 с.

9.Бондарчик В. К. Полесье. Материальная культура / В. К. Бондарчик, И. Н. Браим, Н. И. Бураковская. – К. : Наук. думка, 1988. – 448 с.

10.Борисенко М. Побут міських мешканців України в 30-х роках ХХ століття / М. Борисенко // Етнічна історія народів Європи. – 2008. – Вип. 24. – С. 12–18.

11.Братчиков А. Изготовление и сбыт хлеба в Волынской губернии / А. Братчиков // Волынские губернские ведомости. – Житомир, 1855. – № 15. (Далее: ВГВ). 17–29.

13.Волкова А. В. Науково-етнографічне дослідження особливостей технології страв української національної кухні [Електронний ресурс] / А. В. Волкова. – Режим доступу: http://journals.uran.ua/pathofscience/article/view/72984.

14.Геродот История : в 9 кн. / под общ. ред. С. А. Утченко ; пер. и примеч. Г. А. Стратановского. – Л., 1972. – Кн. 4. – С. 21136

15.Довнар-Запольский М. Белорусское Полесье / М. Довнар-Запольский // Сборник этнографических материалов, собранных М. Довнар-Запольским. – Киев, 1895. – Вып. 1. Песни Пинчуков.

16.Жовнірова М. В. Їжа і харчування як елемент традиційно-побутової культури українців / М. В. Жовнірова, Р. В. Дьяченко // Українська культура ХХІ століття: стан, проблеми, тенденції : матеріали Всеукр. наук.-теорет. конф. – К. : КНУКіМ, 2011. – С. 36–38.

17.Карский Е. Беларусы / Е. Карский. – Вильна, 1904. – Т. 1. С. 24–20

18.Киркор А. Литовское Полесье. Белорусское Полесье / А. Киркор // Живописная Россия. – 1882. – Т. 3, ч. 1/2. – С. 10–18.

19.Кравець О. М. Сімейний побут і звичаї українського народу: істор.-етногр. нарис / О. М. Кравець. – К. : Наук. думка, 1966. – 136 с.

20.Кувеньова О. Ф. Громадський побут українського селянства / О. Ф. Кувеньова. – К. : Наук. думка, 1966. – 135 с.

21.Культура і побут населення України / В. І. Наулко, Л. Ф. Артюх, В. Ф. Горленко [та ін.]. – К. : Либідь, 1993. 255 с.

22. Ліпєц Ю. В. Розвиток і традиції харчування в українській культурі / Ю. В. Ліпєц // Українська культура ХХІ століття: стан, проблеми, тенденції : матеріали Всеукр. наук.-теорет. конф. – К. : КНУКіМ, 2011. – С. 51–55.

23.Любіцева О. О. Туризмознавство: вступ до фаху : підручник / О. О. Любіцева, В. К. Бабарицька. – К. : ВПЦ «Київ. ун-т», 2008. – 335с.

24. Маланчук В. А. Побут українців у дослідженнях Володимира Гнатюка / В. А. Маланчук // Народна творчість та етнографія. – 1973. – № 2. – С. 28–34.

25.Медико-топографическое описание государственных имуществ Киевского округа с изображением некоторых произведений из царств растительного и животного, с приложением статистики всякого селения, с видами, снятыми с натуры, изображением крестьянских костюмов и географической карты Киевского округа, составленное доктором медицины Де-Ла Флизе. – Киев, 1854. – 1245 с.

26.Михельсон В. Литовская соха / В. Михельсон // Журнал Министерства государственных имуществ. – 1849. – Ч. 30. – С. 141–142. (Далее:ЖМГИМ).

27.Ніколенко В. В. Гастрономічні детермінанти суспільного життя: соціологічний вимір : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра соціол. наук : спец. 22.00.01 / В. В. Ніколенко. – Харків, 2015. –38 с.

28.Пенкина З. Полесье: Библиографические материалы по истории, географии, статистике и этнографическому состоянию Полесья. – СПб., 1883.

29.Перлштейн А. Волынское Полесье / А. Перлштейн // Волынские губернские ведомости. – 1855. – № 15.

30.Поллан М. Философия еды. Правда о питании. Как нам, Homo sapiens, питаться, чтобы быть предельно здоровими / М. Поллан. – М. : Астрель, 2013. – 284 с.

31.Полное собрание русских летописей. – СПб., 1908. – Т. 2. – 873 с.

32.Потаповский А. Отличительные черты жителей Овручского уезда / А. Потаповский // Зеленин Д. К. Описание рукописей ученого архива Русского географического общества. – Петроград, 1914. – С. 321.

33.Похлебкин В. Национальные кухни наших народов [Електронный ресурс] / В. Похлебкин. – Режим доступа: http://www.ereading.club/chapter.php/46184/6/Pohlebkin_Nacional%27nye_kuhni_nashih_narodov.html

34.Теодорович Н. И. Волынь в описании городов, местечек и сел / Н. И. Теодорович. – Почаев, 1890.Т. 2. С. 2431.

35.Труды Этнографическо-статистической экспедиции в Западно-Русский край, подготовленной Русским географическим обществом. Юго-Западный отдел : Материалы и исследования, собранные действительным членом П. П. Чубинским. – СПб., 1872—1878.-— Т. 1—7. С. 5000.

36.Украинцы / отв. ред. Н. С. Полищук, А. П. Пономарев. – М. : Наука, 2000. – 535 с.

37.Шпилевский П. A. Путешествие по Полесью и Белорусскому краю / П. A. Шпилевский // Современник. – 1853. – Т. 39, № 6. – С. 75–98 ; Т. 40, № 7. – С. 1–20, С. 39–110 ; 1854. – Т. 48, № ІІ. – С. 1–58 ; 1855. – Т. 52, № 7. – С. 1–62.

38.Яценко С. А. Традиційна народна їжа як предмет етнографічного дослідження [Електронний ресурс] / С. А. Яценко. – Режим доступу: http://eprints.zu.edu.ua/2018/1/3.pdf.

39.Baliсskiego M., Lipiсskiego T. Staroїytna Polska pod wzglкdem historycznym, geograficznym i statystycznym opisana przez. – Warszawa, 1884. – T. 2. – S. 816–933.

40.Brykczyсski A. Zapiski etnograficzne z Polesia Woіyсskiego / A. Brykczyсski // Zbiуr. – 1888. – T. 12. – S. 23–30.

41.Сербаў I. А. Вічынскія паляне / I. А. Сербаў. – Мінск, 1928. – 46 с.

42.Dіugosz J. Dzieje Polski / J. Dіugosz. – Krakуw, 1866. – Т. 2. – 417 s.

43.Federowski M. Lud biaіoruski na Rusi Litewskej / M. Federowski. – Warszawa ; Krakуw, 18971903.T. 1/3. 59 s.

44.Јuniewski T. Socha Litewska, Podlaska / T. Јuniewski. – Warszawa, 1899. – 69 s.

45.Kolberg O. Zwyczaje obrzкdy weselne z Polesia / O. Kolberg // Zbiуr. – 1889. – T. 1. – S. 208–245.

46.Kromer M. Polska czyli o poіoїeniu ludnoњci, obyczajach, urzкdach i sprawach publicznych Krуlestwa Polskiego / M. Kromer. – Olsztyn, 1977. – Ks. 1. – S. 15–25.

47.Lista produktów tradycyjnych 2005–2007 / Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Warszawa : Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2007. – 311 s.

48.Naіkowski W. Polesie / W. Naіkowski // Ziemia.1912. – № 42.S. 674675.

49.Oczapowski M. Gospodarstwo wiejskie / M. Oczapowski. – Warszawa, 1856.

50. Produkty Regionalne Województwa Zachodniopomorskiego / red. E. Cielmuda, E. Pawłowicz. – Szczecin : P.P.H. Zapol Dmochowski, Sobczyk sp.j, 2011. – 190 s.

51.Rokossowska Z. Chleb: Jego znaczenie w przes№dzie, lecznietwic i codziennym їyciu, zebrane na Woіyniu ze wsi Jurkowszczyџnie w pow. Zwianelskim / Z. Rokossowska // Wisіa. – 1881. – T. 3. – S. 153–158.

52.Sieci współpracy w turystyce wiejskiej: stan obecny i nowe wyswania / red. J. Wojciechowska. – Krakow ; Łódż : Partner Poligrafia, 2017. – 279 s.

53.Stecki Т. Woіyс pod wzglкdem statystycznym, historycznym i archeologicznym / Т. Stecki. – Lwуw, 1864. – T. 1. – S. 50–78; 1872. – T. 2. – S. 25–4.

54.Stryjkowski M. Kronika polska, litewska, їmudzka i wszystkiej Rusi / M. Stryjkowski. – Warszawa, 1848. – T. 1. – S. 238–381.

55.Zienkiewicz R. Piosenki gminne ludu piсskiego / R. Zienkiewicz. – Kowno, 1851. – 500 s.


Останнє оновлення на Вівторок, 04 червня 2019 12:54